Ömer Lütfi Kanburoğlu, Kamuda rakı içilen mangal yakılan kamelyalar Tayyip Erdoğan sigara düşmanlığı

 

Kamuda rakı içilen,

mangal yakılan kamelyalar…

 

 

AK Parti hükümetinin yıllardır yaptığı en iyi uygulama “sigara yasağı”; tabi bu yasak Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi sayesinde oluştu, Erdoğan olmasa bu yasak bir gün dahi sürmez.

 

Erdoğan tam bir sigara karşıtıdır. Yıllarca beraber çalıştık; hiç unutmam bir gün, yasak olmasına rağmen odasında sigara içen bir arkadaşımızın içeriden gelen sigara kokusunu fark etmiş ve hemen odaya dalmıştı. Tabi haklı olarak arkadaşımızı çok kötü azarladı. Bu haber yayılır yayılmaz Başbakanlıkta onunla beraber çalışıp da sigara içen yakın çalışma arkadaşları hemen küllükleri saklayıp, “belki bizim odamıza da kontrole gelir” düşüncesi ile pencereleri açarak odalarını havalandırdı. Hatta dışarıdan oda spreyi satın alıp sıkanlar dahi vardı.

 

Bu, işin ilginç olan yönü; ama asıl ilginç olanı, yaklaşık yirmi gün sonra habersizce odaya tekrar baskın yapıp arkadaşımızın hâlâ sigara içip içmediğini kontrol etmesi oldu.

İşte Erdoğan’ın başarısının ardından yatan temel sebep bu; fikri takip…

Allah’tan, arkadaşımız sigarayı bırakmasa da artık odasında sigara içmiyordu ve ikinci bir fırça yemekten kurtuldu.
Erdoğan beraberinde Milli Eğitim eski bakanı Nimet Çubukçu ve sonradan Gençlik ve Spor Bakanı olan Akif Çağatay Kılıç ile odaya daldığında ilk yaptığı odayı koklayarak arkadaşımıza “bu oda hâlâ sigara kokuyor, içmeye devam ediyor musun” diye sormak oldu, neyse ki içmiyordu…

 

Bu kısa hatırayı Tayyip Erdoğan’ın ne kadar büyük bir sigara karşıtı olduğunu anlamanıza yardımcı olacağını düşünerek anlattım.

 

Biliyorsunuz kapalı yerlerde sigara içmek yasak, hatta bu yasağın kapsamı yeni uygulamalarla iyice genişletildi.

Amaç sigara içenleri bu kötü alışkanlıktan olabildiğince uzak tutmak ve sigarayı bırakmalarını sağlamak…

Yasağı koyan “kamu” olduğuna göre taviz vermeden uygulaması gereken de kamu kurumları olmalı değil mi?

Ne gezeeerrr?

 

Bakıyoruz bütün kamu kurumları sigara içenlerin “dışarıda” içmelerine izin veriyor, hal böyle olunca sigara içenler “sigara içmek için” sürekli arazi olurken, bütün işler sigara içmeyenlerin sırtına biniyor.

Bazıları ise iyice abartarak sigara içen personel için bahçelerinde kapalı kamelyalar yaptırıp üşümesinler diye içine de ısıtıcı koyuyor. Personeli aradıklarında bulabilmek için kamelyaya telefon hattı çekip, bir de çay kahve servisi yaptırıyor.

Soruyorsun “filan bey nerede”, “falan beyle beraber sigara içmeye gitti efendim”…

Ulan zaten saat 10.00'da elinizde simitle işe geliyorsunuz, sonra çay alıp kamelyada yerken üstüne bir de sigara, saat oluyor 11.00; sonra ver elini öğle yemeği, sonra sokakta iki tur, saat oldu 14.00...
Üç çay, beş sigara bir bakıyorsun gün bitmiş.
İşi kim yapıyor? Sigara içmeyenler…
Hatta bunu astronomik ölçüde abartıp kamelyanın yanına cafe açan kamu kurumları bile var; sigara içerken personelimiz pasta filan da yesin diye. Ne kadar ince bir davranış…

 

Peki, madem sigara yasağı böyle işleyecek o zaman rakı içenlerin günahı ne birader?

Bir kamelya da rakı içen kamu görevlileri için açın, içine barbeküler koyun personel rakısını içsin hem de mangalda ufak ufak etini pişirsin.

Soran olursa da “kamelyada rakı içiyor” dersiniz.

Kulağa ne kadar komik geliyor değil mi?

Devlet akşama kadar kamelyada oturup sigara içtiği için personeline maaş ödüyorsa, rakı içtiği için de ödeyebilir. İkisi arasındaki fark ne?

 

Recep Tayyip Erdoğan sigara ile mücadele ederken, atadığı yöneticiler çalışanları rahatça sigara içebilsinler diye kamelyalar yapıyor, cafeler açıyor…

Acaba onun bundan haberi var mı?

Yok, tabi ki yok…

 

Sigara içenler eğer bu alışkanlıkta ısrar etmek istiyorsa kendi bilecekleri iş; sigara molası verdiği her dakikayı maaşından düşer, sigara içmeyen mesai arkadaşlarının maaş bakiyesine artı yazarsın olur biter. Neticede sigara içtiği için onun işini içmeyen arkadaşları yapıyor.
Bu uygulama için bir de saat sınırı getirirsin, mesela günde yarım, ayda 10 toplam saatten fazla sigara molası veren işten atılır dersin. Eğer bunu demezsen kamuda yatmaya gelen bir sürü insan var “parasını veriyorum sana ne, akşama kadar sigara içerim” diyebilir. Sizin de “tabi madem öyle, git evinde iç” diyebilme lüksünüz olmalı.

 

 

omerkanburoglu@yahoo.co.uk  31 Ekim 2017