|
|
|
|
|
Ömer Lütfi Kanburoğlu, TEOG kaldırıldı, TEOG yerine gelen sistem, evine en yakın okul, Mahalli Yerleştirme Sistemi
TEOG’un ardından
Eğitim yap-boz tahtasına döndü ama bence en iyi okul "evinin yanındaki okul". Biz hep böyle büyüdük, yaşı 50 civarında olanlar evinin yanındaki okullara gittiler.
Mevcut sistemde binlerce öğrenci liseye gideceğim diye her gün servise binip ortalama 35 km. yol gidiyor, ne için? Hiç bir işe yaramayan bir lise eğitimi almak için; hani çok iyi bir eğitim alsalar gam yemeyeceğim.
Eğer bu gençler okuldaki
eğitime güvenerek sınava girseler üniversite kazanamazlar. Gençler okulda
aldıkları eğitimin üzerine bir şeyler koyabilirlerse üniversite sınavlarında
başarıyı yakalayabiliyorlar, gerisi hikâye…
Yeni sistemin avantajları TEOG kaldırıldıktan sonra yerine "Mahalli Yerleştirme Sistemi" getirildi. yeni sistemde isteyen herkes evinin yanındaki okula gidecek. Bu sistemin sayısız faydaları var, öğrenciler evinin yakınındaki okula giderse büyük şehirlerdeki servis keşmekeşi biteceği için trafik sorunu hafifler, veliler servis soygunundan kurtulur. Çocuklar sabahın köründe kalkıp yollarda saatlerce zaman kaybedeceklerine bu zamanı daha iyi değerlendirir.
Ayrıca okulu evine yakın
olduğu için yemek problemi biter, okulu bitince evine gider yemeğini
yer. Bu bile veliler için büyük bir kazançtır. Öğrenciler aynı mahalledeki arkadaşları ile beraber okula gidecekleri için arkadaşlık ve dostluk ilişkileri daha iyi gelişir.
Bazı öğrenci ve veliler haklı olarak “benim çocuğum çok başarılı niye başarısız biri ile aynı sınıfa gitsin” diyor. Bizim zamanımızda bütün okullarda başarılı öğrenciler A sınıflarına toplanırdı. Öğrencilerin okul puanlarına göre sınıflandırma yapılırdı, yine aynısı yapılacaktır. Bu konuda velilerin telaş etmesine gerek yok.
Ayrıca bazıları İmam Hatip, Fen lisesi, Galatasaray lisesi, yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlar vs. gibi ekstrem örnekler veriyor; kimse sizi imam hatipe gitmeye zorlamıyor, isterseniz tercih ediyorsunuz. Ayrıca Fen Lisesi, Galatasaray vs. gibi eğitim kurumlarına 100 yıldır sınavla giriliyor yine sınavla girilecek, bunlarda değişiklik yok. Eğer çocuğunuz çok başarılı, uçanı kaçanı tutuyor, her şeyi cevaplıyor siz de para basıyorsanız çocuğunuzu buralara göndermekte serbestsiniz, tabi sınavlarını kazanırsa…
Yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlar için de aynı şey geçerli, buralara kurulduklarından itibaren torpille öğrenci alınırdı, muhtemelen şimdi de aynı şey geçerli olacaktır. Yani telaş etmeyin insan yapımız değişmediğine göre sistem de değişmez.
Yeni sistem dar ve sabit
gelirli ailelere katkıda bulunacak, parası olan ise her zamanki gibi
çocuğunu canının istediği yerde okutacak.
Türkiye’de eğitimin sorunu hangi okula gittiğin değil, hangisine gidersen git, tonla para harcasan da aldığın eğitimin hiçbir işe yaramamasıdır. Aslına bakarsanız bu da eğitimin değil ekonominin sorunudur; istihdam, maliyet, üretim, kaynak, arz-talep, gelir dağılımı gibi kavramlarla alakalıdır…
omerkanburoglu@yahoo.co.uk 06 Kasım 2017
|
|