Ömer Lütfi Kanburoğlu,  Çocuğunuz devlet okulunda okusa, okula vereceğiniz para ile ona bir ev alsanız mezun olduğunda diğerleri gibi o da iş ararken en azından bir ev sahibi ve ayda da 1000.-TL kira geliri olur.

 

Özel okullarda eğitim

 

Yaşamda en önemli şey kazançlarımızı kullanmak değildir.

Bunu herkes yapar.

Asıl önemli olan kayıplarımızdan kazanç sağlamamızdır.

Bu zeka gerektirir; akıllı insanlarla aptal insanlar arasındaki fark budur.

William Bolith

 

Bugün sıradan bir özel okulda çocuğunuzu okutmak istiyorsanız senede 15.000.-TL’yi gözden çıkaracaksınız. Eğer çok daha iyi okullarda okutmak istiyorsanız bu rakam daha da yükseliyor. Biz burada sıradan bir okulu örnek alarak bir hesap yapacağız; çocuğunuzun eğitimi için sadece okula senede 15.000.-TL verdiğinizi düşünürsek, çocuk üniversite çağına gelene kadar ödediğiniz para 165.000 TL eder. Eğer üniversiteyi de paralı bir özel okulda okutursanız bu para 300.000.- TL’yi buluyor.

 

Peki sonuç ne oluyor?

Çocuk okuldan mezun olduktan sonra yıllarca iş arıyor. Eğer iş bulursa 1.500.-TL civarında bir maaş alıyor. Yani, eğitimi boyunca sadece okullara ödediğiniz parayı geri alabilmesi için çocuğun 200 ay çalışması gerekiyor. Bu aldığı ücrete göre toplam 16 ila 20 sene demek.

Çocuğunuzun 15 senelik eğitimi boyunca sadece okula ödediğiniz ücreti geri alabilmesi 16 ila 20 sene sürüyor ve ondan sonra para kazanmaya başlıyor.

 

Ortada bir aksaklık olduğu açık.

Acaba eğitim sistemi mi arızalı, yoksa istihdam ve ekonomi politikası mı?

 

Öyle ya, 300.000.-TL ile çocuğunuza çok güzel bir ev alsanız, bu ev şu anki rayiç bedelle ayda en az 1000.-TL kira getirir. Çocuğunuz da devlet okulunda okusa,  mezun olduğunda diğerleri gibi o da iş ararken en azından bir ev sahibi ve ayda da 1000.-TL kira geliri olur.

 

Çalışan ücretlerinin  800 ila 1000.-TL civarında olduğu bir ülke için bu çok rasyonel bir hesap. Bu hesaba göre çocuk özel okula gideceğine hiç çalışmadan yan gelse yatsa ileriki hayatında çok daha rahat edecek.

 

Ne güzel sistem değil mi? Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımız için kurduğumuz düzene bakın…

 

İnsanlar çocuğum iyi bir eğitim alsın, okusun adam olsun diye yemiyor-içmiyor, çocuklarını sırf daha iyi olduğunu düşündükleri için özel okullara gönderiyor ama bu okullardan mezun olan çocuklar eğer şansları varsa sıradan bir iş bulup çalışıyorlar, şansları yoksa boş gezip iş arayıp duruyor veya yanınızda çalışıyor siz de çocuğunuza bakmaya devam ediyorsunuz.

 

Özel okulları tercih eden velilerin hemen hepsi doğal olarak ekonomik durumu iyi aileler. Bir insanın ekonomik durumunun iyi olması için ise genellikle “patron” olması, yani ticaret ile uğraşması lazım. Bu ailelerin sisteme bakışı “çocuğum iyi bir eğitim alsın yanımda” çalışsın şeklinde. Her şeyden önce çocuğun sizin yanınızda çalışmak isteyeceğinin bir garantisi yok ve muhtemelen de böyle oluyor. Ayrıca çocuk yanınızda çalışacaksa alın yanınıza çalıştırın küçük yaştan itibaren deneyim kazansın, işin ucundan tutsun; ağaç yaşken eğilir. Özel okula gönderdiğiniz çocuğun hayata bakış açısı değişiyor ve artık sizin işinizi beğenmiyor.

 

Sistemin çarpık ve hiçbir işe yaramadığı kesin; kesin de, hal böyle iken velilerin hâlâ düşünme yeteneklerini kaybetmiş gibi bu sistemin içerisine girebilmek için okullara bir de yüksek bağışlar yapmaları anlaşılır gibi değil.

 

Sağlıcakla kalın,

 

 omerkanburoglu@yahoo.co.uk  09  Haziran  2009